26 Mart 2008 Çarşamba

MIP - Hedo




NBA'de yılın en çok gelişme gösteren oyuncu adayları arasında Hedo favorilerden biri. Bana göre sadece iki tane rakibi var bu ödüle giden yolda: Jose Calderon ve Beno Udrih. Diğer ismi geçen adaylar: Andrew Bynum, Dwight Howard, Anthony Carter, Chris Kaman ve Rajon Rondo. Andrew Bynum sezonun son 2 ayını sakat geçirdiği için şansı yok gibi. Dwight Howard evet gelişme gösterdi ancak bu bana kalırsa yeterli bir gelişme değil, ayrıca Howard'da Hedo'nun da payı çok büyük. Anthony Carter'ın bazıları tarafından aday gösterilmesi açıkçası beni şaşırtıyor. Evet bitti gözüyle bakılırken yeniden doğdu denilebilir, ancak gösterdiği performans kariyerinde süre alırken yaptıklarından çok da farklı değil. Chris Kaman sezonun başında gerçekten inanılmazdı ama son 2 aydır devamlı sakatlıklarla boğuşuyor, bu da şansını azaltıyor. Sakatlanmadan önce gösterdiği performansı, şu önümüzdeki 2.5 hafta tekrarlarsa o zaman şansı olabilir. Rajon Rondo'da da tabii ki yükseliş var ancak bence yine yeterli değil.


Jose Calderon bu sene muhteşem bir çıkış yakaladı. Bu çıkışta tabii ki TJ Ford'un sakatlığının büyük önemi var ancak %53 saha içi isabeti, %92 serbest atış yüzdesi ve 8.5 asist ortalaması hiç de hafife alınacak rakamlar değil. Bu %50 ve %90 üzerindeki isabetler gerçekten ulaşılması zor rakamlar, yanılmıyorsam NBA tarihinde sadece 4 oyuncu yapmış bunu daha önce: birisi Magic Johnson olmalı, diğerlerini hatırlayamadım şu anda.


Beno Udrih de savunmada ayakları çok yavaş kalıyor diye Popovich'ten bir türlü dakika alamadı. San Antonio da salary cap'in altında kalmak için Udrih'i Minnesota'ya gönderdi draft hakkı karşılığında. Minnesota da kontratını fesih etti, ardından Bibby'nin sakatlığı nedeniyle sorunlar yaşayan Sacramento, Udrih ile anlaştı. Bu onun kariyerindeki dönüm noktası oldu. Önemli bir çıkış yakaladı. Yine de bence hem Calderon'un hem Hedo'nun arkasında yer alıyor sıralamadı.


MIP ödülünde nedense daha önce yeterince oynayamayıp, ertesi sezon bu dakikaları sakatlık veya takımda boşalan yerler nedeniyle alan oyunculara bir kılım var benim. Eğer bir oyuncunun potansiyeli varsa, dakika aldığında bu zaten istatistiklerine yansıyacaktır diye düşünüyorum nedense. Calderon'un dakikaları 21'den 31'e, Udrih'inki 13'ten 32'ye fırlamış. Öte yanda Hedo'daki artış sadece 31'den 37'ye. Üstelik Hedo ortalama 20-5-5 gibi ulaşması çok zor bir istatistik yakalamış, yetmiyormuş gibi crunch time'da topu eline almaktan çekinmemiş, 4 kere maç kazandıran şutu atmış.


Bir Türk olduğu için değil, Hedo gerçekten hakettiği için bu yazıyı yazdım. Nitekim zamanında Hedo'ya bir çok kez "balon" demişimdir. Ama bu çıkışı beni inanılmaz mutlu etti. İnşallah hak yerini bulur ve All-Star olamayan gururumuz, en çok gelişme kaydeden oyuncu ödülünün sahibi olur.

Hiç yorum yok: