21 Mart 2008 Cuma

Şampiyonluğa giden yolda takaslar



Mavericks, Kidd'i aldığında bir sürü kişi batıda final oynayacak takımın artık belli olduğunu belirtmişti. Ancak bazıları da geçen seneki Warriors serisinde Mavericks'in elenmesinin nedenini içerde bir skor opsiyonu olmamasına bağlamıştı. Kidd yerine içeriden oynayabilecek bir uzunun alınmasını daha yararlı buluyorlardı. Ben de bu ikinci gruptayım. Açıkçası Kidd'in Mavs'i çok fazla iyileştireceğini düşünmüyordum trade gerçekleştiğinde, halen de düşünmüyorum. Nitekim şu ana kadar Kidd'li Mavericks'in yaptığı maçlara bakıldığında, takımın pek de başarılı olmadığını görüyoruz. Yaptıkları 16 maçın sadece 9'unu kazanıp 7'sini kaybettiler. Bu kazandıkları 9 maçta da rakipleri %50 galibiyet yüzdesinin altındaydı. Kaybettikleri 7 maçtaki rakiplerin hepsi de %50'nin üzerindeydi. Kısacası Mavs'in henüz başarılı takımlara karşı galibiyeti yok.

Dallas halen pota altından sayı bulma konusunda son derece zayıf. Mesela bir Gasol'ü almak için uğraşsaydı Dallas sezonun ortasında, çok daha büyük bir adım atmış olurdu şampiyonluk için diye düşünüyorum. Tabii ki Gasol için daha fazla şey vermek durumunda kalacaktı ancak buna değerdi. Nitekim Kidd 35 yaşında ve karşılığında bir kaç yıl içinde Tony Parker kadar etkili olmasını bekledikleri genç Devin Harris'i ve bir kaç tane de birinci tur draft hakkı verdiler. Yani bir anlamda takımın geleceğini. Önümüzdeki bir kaç yıl şampiyon olamamaları durumunda takım çöküşe geçebilir. Öte yandan diğer şampiyonlu adaylarının takaslarına ufak ufak değinecek olursam:

Spurs çok başarılı bir hamle ile Kurt Thomas'ı Brent Barry ve Francisco Elson karşılığında aldı. Ayrıca Brent Barry'nin 2 hafta içinde yeniden Spurs ile anlaşma imzalaması bekleniyor. Kurt Thomas'ın da Elson'a göre çok daha iyi bir pivot olduğunu biliyoruz.

Cavs de başarılı bir trade yaptı bana kalırsa. Bütün şevkini kaybetmiş, morali bozulmuş olan Larry Hughes'u, defansta uyuyan Drew Gooden'ı, hemen hemen hiç kullanmadıkları Shannon Brown, Donyell Marshall, Cedric Simmons ve Ira Newble'ı gönderdiler. Şampiyonluk ve başarı için yanıp tutuşan Ben Wallace'ı, her takımda bulunması gereken bir şutör olan Szczerbiak'ı, genç ve yetenekli guard Delonte West'i ve bu seneki oyunuyla göz dolduran Joe Smith'i aldılar. Gerçekten çok başarılı bir takas.

Phoenix'in yaptığı Shaq takası ise bir hayli ilginç. Evet belki bu sene Marion'ın kontratı bitiyordu ve karşılığında birşey alamadan yollamak durumunda kalacaklardı. Evet belki batıda özellikle Duncan'a karşı savunma yapabilecek bir uzuna ihtiyaçları vardı. Ama Shaq gibi çöküşe geçmiş 36 yaşındaki bir pivotu almaları ne kadar mantıklı bilemiyorum. Üstelik Shaq bu ligde Phoenix'in temposuna ayak uydurabilecek son pivot. Daha hala alışma dönemindeler diyebiliriz. Zaten takastan beri de Phoenix ancak son maçlarda belini doğrultabildi.

Son olarak da Lakers'ın Gasol takasını değerlendireyim diyorum ama değerlendirmeye bile gerek yok. Muhtemelen, Greg Popovich'in söylediği gibi bu lige bir trade komisyonu kurulmasına bile neden olabilecek bir takas...


Hiç yorum yok: