23 Mart 2008 Pazar

11 Metrelik Bir Kaygı


Türkiye'de söz konusu futbol ise en çok konuşulan konulardan biridir penaltı. Düştü düşürüldü, içerde dışarda, hakemler hakkımızı yedi, 1235 haftadır penlatı atmadık vs.. diye sürüp gider. Peki nereden çıkmıştır bu penaltı vuruşu, tarihte ne gibi ilginç örnekleri varıdır. Şimdi onlara bir göz atalım.

1891 yılında İngiltere'nin iki köklü kulübü Stoke City ve Notts County arasında oynanan bir maçta, 1-0 Notts öndeyken son anlarda beraberliğe çok yaklaşır Stoke City. Ancak kaleye giden topu Notts County savunma oyuncusu Hendry eliyle çizgide keser ve beraberliği engeller. Stoke City ceza sahası içerisinde serbest vuruş kazanır ancak bütün rakip oyuncular kaleye doluşur ve top ağlarla buluşmaz. Maçı 1-0 Notts County kazanır. Daha sonra bu işin böyle olmayacağının anlaşılmasıyla, İrlanda Futbol Federasyonu tarafından ortaya 11 metrelik bir ceza atışı fikri atılır ve günümüze kadar gelen penaltı vuruşu ortaya çıkmış olur.

Ama Futbol işte bu, adaletsiz bir oyun. Birkaç hafta sonra yine bir Stoke City maçında tarihin ilk penaltısı çalınır. Maçın bitimine 1-2 dakika vardır ve 1-0 yenik durumda olan Stoke City için beraberlik ve tarihe geçme fırsatı gelmiştir. Ancak Aston Villa kalecisi bu karara sinirlenmiş ve topu sahanın dışına degaj ile göndermiştir. Topun bulunamaması ve uzatma dakikaları kavramının olmaması nedeniyle de Stoke City maçı yine 1-0 kaybetmiştir.

14 Eylül 1891 yılında Wolverhampton Wanderers - Accrington Stanley mücadelesinde hakem tekrar beyaz noktayı gösterir ve John Heath Wolves'un 5-0 kazandığı maçta bu penaltıyı ağlara göndererek tarihe geçer.

Futbol tarihinde unutulmayan penaltılar vardır ki her futbolsever bunları hala konuşur. Kuşkusuz penaltı diyince akla ilk gelen şey 1994 Dünya Kupası finali ve Roberto Baggio'dur. Daha sonra reklam filmlerine dahi konu olan bu olayda, İtalya'nın en çok güvendiği isim Baggio son penaltıyı kullanmak için beyaz noktaya gelir, vurur, top ve kaleciyi ayrı köşelere yollar ancak topu direğin üzerinden dışarı gönderir ve Brezilya 1994 Dünya Şampiyonu olur. Bu dramatik an hiçbir futbolseverin gözünün önünden gitmemiştir ve hep hatırlanacaktır.

En ilginç penaltı ise tarihte başka eşi benzeri olmayan Ajax'lı Johan Cruyff'un pas ile kullanarak attığı penaltıdır. Şöyleki Cruyff topun başına geçer ve sol tarafa pas atar, geriden gelen arkadaşı bu pası alır ve tekrar içeri çevirir, Johan Cruyff topu boş kaleye gönderir. Bugün hala penaltının nizami olup olmadığını tartışanlar vardır. Bu penaltının bir benzerinin Arsenal'li Pires ve Henry denemişti, ancak başarısız olup büyük bir salaklığa imza atmışlardı. Maç rahat bir skorda olsa tamam ama 1-0 gibi güvenilir olmayan bir skorda giden maçta son derece gereksiz bir hareketti.
Zinedine Zidane'ı da unutmamak lazım. 2006 Dünya Kupası finalinde İtalya karşısında attığı penaltı golü ağlara değmemişti, tam olarak bilmiyorum ama sanırım tarihte ağlara değmeden atılmış başka penaltı golü yoktur. Totti'nin 2000 yılında Hollanda karşısında topun dibine girerek attığı penaltı golü de o anda ağzımızı açık bırakmış ve hafızalarımızdan uzun süre silinmemişti.

Son olarak ligimizden örneklerle bitirelim yazımızı. Türkiye ligi tarihinde kazanılan ilk penaltı vuruşu 1959 yılında Karagümrükspor-Vefaspor maçında verilmiş ancak bu penaltıyı kullanan Kadri Aytaç vuruştan yararlanamamıştır. İlk penaltı golünü ise 1959 yılında Beykoz karşısında Fenerbahçeli Lefter Küçükandonyadis atmıştır.
Unutulmazlar arasında ise Göztepe'nin dillere destan 3-0'lık Atletico Madrid zaferinde "Bombacı" lakaplı Halil Kiraz'ın Alsancak Stadında attığı ve ağları delip geçen penaltısı, Galatasaray'ın 2000 senesinde Milan karşısında son dakikada attığı penaltı, daha sonra da Arsenal karşısındaki Uefa Kupası finalinde attığı penaltılar ve son olarak Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi 2. turunda Sevilla karşısında attığı penaltılar bulunmaktadır..

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Greetings! Very helpful advice within this post!
It's the little changes which will make the largest changes. Thanks a lot for sharing!
Have a look at my web blog ... pisos embargados

Adsız dedi ki...

Thank you, I've recently been looking for info approximately this subject for ages and yours is the best I have found out till now. But, what about the bottom line? Are you positive in regards to the source?
Here is my web-site ... bacalaos