14 Haziran 2010 Pazartesi

Ricardo Quaresma Beşiktaş'ta


Ricardo Quaresma hakkında çok yazmışımdır. Inter'e transfer olduğunda büyük liglerden birisinde izleyebileceğimiz içinmutlu olmuştum. Portekiz'in son dönemde Ronaldo ile beraber çıkardığı diğer altın çocuk Quaresma. Yetenekleri hakkında konuşmaya gerek yok. Belki Ronaldo-Messi gibi isimlerle beraber adına en çok hayran videosu yapılan adamdır Quaresma, o videolara bakarak bu adamın sahip olduğu inanılmaz futbol yeteneğini anlayabiliriz.

Yetenek anlamında belkide Ronaldo'dan fazla bir eksiği yok ama bu yeteneğinin yanında takım için oynamayı becerememesi, bunu düzeltmek için çalışmaması en önemlisi belkide hırs anlamında çok ama çok büyük eksikleri var Quaresma'nın. Farkı oluşturan da bu oluyor zaten. Sadece yetenek üst düzey futbolda bir anlam ifade etmiyor. Bu yeteneği desteklemek gerekiyor mental olarakta. Birisi dünyanın en iyi 2 adamından birisi olarak gösterilirken, şimdi Afrika'da Portekiz'in geleceğini yazması beklenirken Quaresma düşüşe geçen kariyerini kurtarmak için Beşiktaş tarafından kendisine verilen şansı kullanmaya çalışacak veya çalışacak mı ?

Kariyerinde önemli fırsatlar yakalamasına rağmen bir türlü kendi ülkesi dışında başarıya ulaşamadı, beklentileri karşılayamadı. Sporting'de başlayan kariyerinde kendisini gösterdikten sonra Rijkaard'ın Barcelona'sına transfer oldu. Burada geçirdiği başarısız sezonun ardından tekrar başarılı olduğu topraklara bu sefer Porto forması ile dönüyordu. Geçirdiği 3 senede takımın en önemli isimi oldu. Bu ona büyük bir öz güven getiriyor belki. Bu durumu bildiği için kafası rahat oluyor ve saha içerisinde sınırlanmadığı için kendisinden beklenen oyunu sergiliyor Quaresma. Fakat elit takımlarda bu özgürlük ona verilmiyor ayrıca doğal olarak takımın tek yıldızı o olmuyor. O olmazsa ondan daha fazla değer verilen birileri oluyor takımda.


Benim kendisi hakkında patlama yapamamasına dair en önemli görüşüm , Ronaldo gibi başına Ferguson gibi bir adamla çalışma şansı konmamış bir isim olduğuydu. Fakat o Inter'e transfer olduğunda onu takıma isteyen adam kimdi diye bakarsak Jose Mourinho yanıtına ulaşıyoruz. Jose Mourinho gibi oyuncularından alabileceklerinin en fazlasını almayı başaran bir adamın yanında da yapamadı Portekizli yıldız.

Son zamanlarda bu kadar kıskandığım bir transfer olmamıştı açıkçası. Saha içerisinde çalım atma, artistik hareke yapma sevdasına disiplinden kopsa da sahip olduğu yeteneği izlemek çok büyük bir zevk. İnönü'de arkasına alacağı destekle kendisini bulabilir Quaresma. Ayrıca yine önemli bir teknik adamla çalışma şansına sahip oldu. Belkide uzun süre gelmeyeceğim dedikten sonra gelmesinde bir faktör olmuştur Bernd Schuster'in Beşiktaş'ın başında olması. Daha geçen sene Tabata'ya 8 milyon verilirken Barca-Porto-Inter-Chelsea kariyerine sahip 27 yaşında, uzun zamandır tam performans veremese de yetenek ve isim anlamında çok büyük bir isimi 7.3 milyona aldı Beşiktaş. Quaresma gibi bir isim için alınabilecek bir risk mi, cevap her türlü evet.

Hiç yorum yok: