2 Haziran 2010 Çarşamba

2010 Güney Afrika : A Grubu




Ev sahibinin de bulunduğu A Grubu turnuvanın açılış maçlarını yapacak. Ben büyük olasılıkla ilk maçları kaçıracağım haftaya cuma, her ne kadar kaçırmak istemesem bile. Ev sahibi Güney Afrika, Fransa , Meksika ve Uruguay'dan oluşuyor bu grup. Açıkçası çok renkli bir grup değil, oynanacak maçlarında akılda kalıcı maçlar olacağını sanmıyorum turnuva bittiğinde. Fakat oldukça dengeli bir grup, kıran kırana geçecektir maçlar.

A Grubunun ağır topu son Dünya Kupası finalisti Fransa doğal olarak. İrlanda'yı el yardımıyla! geçebilen Fransa'da işler uzun zamandır yolunda değil. Her ne kadar son finalist ünvanına sahip olsalar da (tabi o kupadaki Zidane faktörünü unutmuyoruz) başlarında bulunan Domenech o işlerin yolunda gitmemesinin bir numaralı sebebi. Kadroya bakınca oldukça kaliteli ayaklara sahipler ama.. İşte o ama dediğimiz yerde devreye Domenech giriyor. Hazırlık kampı boyunca takımını türlü atraksiyonlara sokarak sakatlamaya çalışmakla meşgul şu sıralar. Turnuva bitiminde takımın başına Laurent Blanc gelecek, Fransızlar oldukça rahatlayacaklardır. Lass ve Nasri'nin eksiklikleri göze çarpabilir Fransa'da, en önemli silahlar ise Ribery ve Gourchuff olacaktır. Fransa'nın gruptan çıkması lazım ama Domenech ve diğer turnuvalarda oynattığı oyunlar göz önüne gelince bunu yapamazlarsa büyük sürpriz olarak kabul etmem. El faktörü ile buralara geldiğini göz önüne alıp, çıkamazlar umarım diyorum.


Bu gruptan çıkar, çıkması gerekir gözüyle baktığım takım Uruguay. Güney Amerika temsilcisi zorlu yollardan geçerek geldi bu Dünya Kupasına. Bu sorunun cevabı turnuvada belli olacak. Lugano-Godin-Caceres ve Fucile'li bir defans hattı, ileri uçta Ajax'ın gol makinası Suarez, Diego Forlan ikilisine yardımcı olabilecek Cavani ve Abreu ile korkutucu bir takıma dönüşebilirler. Kağıt üstünde sağlam bir defans hattı, aynı sağlamlıkta bir hücum hattına sahipler fakat orta saha bu iki bölgenin arasını doldurabilecek mi ? Tek sorun orta sahadan gerekli desteği alıp-alamayacakları.

Dünya Kupalarının gediklilerinden Meksika'da bu grupta yer alıyor. Son 4 kupada 2.tura çıkmayı başardılar. 2006'da 2.tur maçında Arjantin'e kök söktürmelerine rağmen 98.dakikada Maxi Rodriguez'in attığı harika golle veda etmişlerdi. Eriksson dönemi sonrası Aguirre ile devam ediyorlar yola. İleri uçta futbolseverlerin patlamalarını merakla beklediği Dos Santos ve Vela var. Guardado ve kaleci Ochoa'da dikkatle takip edilecek isimler Meksika'da. Bu isimlerin yanı sıra takımın en önemli isimi Rijkaard sonrası sürekli Türkiye'ye getirilen Marquez. Genç oyuncuların performansı Meksika için oldukça belirleyici. Açılış maçında bir sürprizle karşı karşıya kalmazlarsa Fransa ile çekişeceklerdir.

Ev sahibi takım Güney Afrika. Açıkçası ev sahibi olarak katılmasa turnuvada göremeyeceğimiz bir takım olurdu Güney Afrika. Takımın başında kurt antrenör Parreira bulunuyor. Böyle büyük turnuva öncesi ev sahibi avantajlarıı ve Parreira dışında çok fazla artıları yok. Sonuna kadar mücadele edeceklerdir, rakiplerini yıldırıp bulacakları golle puanın başına düşmelerini bekliyorum. Hadlerini bilerek oynayacaklardır eğer tribün gazına gelmezlerse. Takımın en önemli ismi Everton'lu Steven Piennar. Ev sahibinin elenmesi istenmeyecektir doğal olarak ama bu sefer istenmeyen olacak gibi gözüküyor.

Hiç yorum yok: