30 Ağustos 2008 Cumartesi

La Liga Başlıyor

La Liga’nın başlamasına 1 gün kala rahat-yakından takip edebildiğimiz takımlara kısa bir bakış atma zamanı geldi diye düşündüm. Geçen sene Real Madrid ve Barcelona ligin büyük bölümünde birbirlerine ikramda bulundular sürekli ama sonlara doğru Real Madrid toparlanıp puan farkını açmayı başardı ve rahat bir şampiyonluk elde etti. Barcelona ise kötü gidişe bir türlü son verememişti ve Villaral’e geçilerek Şampiyonlar Ligi’ne direk katılma hakkını alamamıştı.

Son şampiyon Real Madrid’den başlayalım. Real Madrid geçen seneki kadrosunun üstüne sadece Van Der Vaart takviyesi ile başlıyor. Garay’ı da aldılar bu transfer döneminde ama 1 sene daha Racing Santander’de top koşturacak genç defans oyuncusu. Kendi altyapılarının ürünü olan De La Red’i 1 sene Getafe’ye gönderdikten sonra sergilediği mükemmel formu görüp tekrar geri çağırdılar. De La Red, bol bol forma şansı bulacaktır bu sene takımda. Robinho krizi yaşandı kısa bir süre. Robinho, basının önüne çıkıp gitmek istiyorum dedi ama bir türlü yerine adam alınamayınca işi yokuşa sürdü Calderon ve Brezilyalıyı Chelsea’ye yar etmedi. Bugünde Robinho’nun takımda kalacağını açıkladılar. Real Madrid’in geçen seneden çok farklı bir performans sergileyeceğini düşünmüyorum. Deplasmanlarda aşırı derecede zorlanan bir takım görüntüsünde olacaklar. İspanya’da deplasmanlar her zaman zordur ama Real Madrid geçen sene deplasmanlardan çıkarttığı puanların çoğunu Casillas’a borçluydu. Getafe ve Atletico Madrid maçları Casillas’ın insan üstü performans gösterdiği maçlardan sadece ikisi ve benim aklımda kalıcı yer edinmiş olanları. Real Madrid, sezona çok iyi başladı aslında. Kendi evinde 9 kişi ile Valencia’ya 4 gol attı kupayı aldı, daha sonra Sporting’i 5 leyerek evine gönderdi. La Liga’da mevcut kadrosuyla şampiyonluğun 1 numaralı adayı benim gözümde ama Avrupa’da geçen senenin tekrarını yaşayabilirler. Çok gol atan bir takım görüntüsü oluştursa bile forvette yeterli alternatif yok kadroda. Sakatlık,ceza gibi durumlarda zorlanacaktır bu bölgede. Orta saha ve defansta pek bir eksiği yok takımın alternatiflerde oldukça kaliteli. Aslında Saviola gibi bir isim var denilebilir ama transfer sezonun başında elden çıkartmaya çalışılan ve forma bulduğu dakikalarda şansı iyi kullanamıyor Arjantin’li. Transfer döneminin başından beri bir isim bekledim ama Calderon’un Ronaldo aşkından gözleri kör olmuştu. İlk hafta Riazor lanetini kırmak için sahaya çıkacaklar ama zor olacak Deportivo’yu Riazor’da yenmek.

Bu sene sürpriz adayım Atletico Madrid olacak La Liga’da. Geride kaldıkları zirve heyecanını bu sene yaşatabilirler taraftarlarına. Geçen sene Aguero ve Forlan’ın resmen sırtında taşıdığı takım istikrarsızlığı ve defanstaki sorunlarıyla yine çok fazla ümit vermedi. Bu sene Ujfalusji ve Heitinga ile defansa takviye yaptılar. Kaleye ise Lyon’dan Coupet’i alarak en azından bu mevkide yaşayabilecekleri sorunları azaltacaklardır. Orta sahada zengini bir kadroya sahipler Assuncao ve Banega(kiralık)’yı aldılar orta sahaya. Simao-Maxi-R.Garcia gibi isimler zaten duruyorlar. Forvette harika ikililerinin arkasına La Liga’nın başarılı golcülerinden Sinama-Pongolle takviyesi geldi. Sezonun ilk hedefi Şampiyonlar Ligi’ne kalmaktı ve bunu Calderon’da Schalke’ye karşılık 4-0’lık bir skor alarak başardılar. Aguero, ilk geldiği gün göz önüne alınırsa inanılmaz geliştirdi kendisini. Atletico’nun en önemli ismi olmayı başardı kısa sürede. Geçen sene takımdan ayrılan Torres’i hiç aratmadı diyebiliriz oyun açısından. Bu sene istikrar sağlarlarsa Vicente Calderon’da taraftarının desteğini tamamen arkasına alıp ilginç sonuçlar elde edebilirler. İzlemesi büyük keyif olacak Atletico’yu.

Geçen senenin en büyük hayal kırıklığı Barcelona’ya bakalım. Henry, transferi ile sezon öncesi aşırı havaya giren Barca’nın havası La Liga’da kısa bir süre içinde sönmüştü. Messi’nin sakatlığı da gelince Barca’dan güzel futbol bekleyenler ancak maçların kısa bölümlerinde görebiliyorlardı bunu. Rijkaard’ın yerine Pep Guardiola getirildi takımın başına. Takımın ağır toplarından Ronaldinho ve Deco takımdan ayrılan en önemli isimler oldu bu sene. Ronaldinho’nun gidişini anlıyorum ama Deco’yu göndermeleri hataydı bana kalırsa. Zambrotta-Edmilson-Thuram ve Giovanni’de transfer sezonunda Barca’dan koptular. Takıma takviye olarak gelen isimlerse Hleb-Keita-Caceres-Pique ve Alves oldu. Özellikle Alves tam anlamıyla Barca’nın sistemine oturacak bir isim olacak. Xavi ve Inıesta Euro 2008’de hak ettikler değeri tam anlamıyla aldılar. Bundan önce Barca’nın oyunu sürekli yıldızlarına bağlanırdı Ronaldinho-Messi-Eto’o üçlüsü alırdı aslan payını ama asıl pis şleri yapan, o takımın ilerde bu kadar güzel futbol oynamasını sağlayan 2 isim bir türlü oyunlarının karşılığında hak ettikleri övgüleri tam anlamıyla alamazlardı. Barca’nın ne yapacağını tam kestiremiyorum açıkcası, Guardiola belirleyecek bunu.

Geçen sene ligi 2.sırada tamamlayan Villareal bu senede başarılarını tekrar ettirmek isteyecektir. Pellegrini’ye Riquelme olayı yüzünden gıcık olsam da geçen sene takımına sabırlı şekilde futbol oynattırarak istediğini elde etti. Villarel, göze hoş gelen oyun oynayan bir takım değil,genelde beklerler ve hızlı oyuncularıyla bir anda sonucu bulan bir takım kimliği içinde oldular. Bu sene Altidore,Edmilson,Flores ve Ibagaza transferleriyle sezona giriyorlar. Çok önemli kayıpları olmadı mevcut kadrolarından. Sezon başlarken en büyük handikapları Nihat-Rossi ve Pires üçlüsünün sezona sakat girmeleri olacak. Geçen sene elde ettikleri başarıyı bu sene tekrarlayabileceklerini düşünmüyorum.

Villa-Silva-Joaquin-Albelda-Miguel… Çok kaliteli bir kadroyu nasıl baltalarız, taraftarımıza nasıl azap çektiririz diye düşünen bir yönetim varsa geçen sene Valencia’nın uyguladığı taktiği uygulayabilir. Sanchez Flores, sezona oldukça iyi başlamıştı ama üst üste gelen 2 kötü sonucun ardından apar-topar gönderildi takımın başından. Yerine gelen isim Koeman oldu. Valencia için yıkım bu dakikadan itibaren başladı. Koeman’ın en büyük başarısı Kral Kupası’nı almak oldu. Zaten takımın başında o kadar kalmasının sebebi Kral Kupası’nda devam etmesi oldu. Koeman kovulduğunda takım küme düşme hattındaydı ama daha sonra toparlanıp yılın en büyük sürprizini gerçekleştirmediler. Bu sene takımın başında Unai Emery oalcak. Geçen sene Almeira’ya oldukça güzel futbol oynatan Emery her türlü Koeman’dan başarılı olacaktır. Bu sene en büyük transferleri Silva ve Villa ikilisini takımda tutmaları ve kontratlarını 2014’e kadar uzatmaları oldu. Geçen sene lig devam ederken Koeman ve Flores karşılaştırması yapmıştım. Flores'in 9 maçta aldığı puanı Koeman ancak 21 haftada takıma kazandırabilmişti. Buradan bakılabilir.

Geçtiğimiz sene büyük travmalarla sezona başlamıştı Sevilla. Puerta’nın vefatı üstüne Juande Ramos’un Tottenham’a gitmesi sezon başında istedikleri tempoyu yakalamalarına engel oldu. Bu sene çok sevdikleri Uefa Kupası’nda yollarına devam edecekler. Takımdan çok önemli isimler ayrıldı transfer sezonunda. Alves-Keita-Poulsen üçlüsünü ellerinde tutamadılar. Takıma kattıkları isimlere bakarsak, Poulsen’in yerini Aldo Duscher ile doldurmaya çalışacaklar. Squillaci ve Navarro ile defanslarını güçlendirme yoluna gittiler. Dğer iki transferi de Romaric ve Acosta. Fabiano ve Kanoute hakkında oldukça dedikodu çıkmıştı ama takımlarında kalmayı tercih etti bu iki isim. Uefa Kupası’nda favorilerden olabilirler ama La Liga’da tekrar Uefa bileti için çekişen takımlar arasında olacaklardır.

Geri kalan takımlar arasında bu sene Mallorca’ya dikkatli izlemek lazım. Kadrosunun neredeyse en kilit isimlerini gönderdikten sonra yeni transferleriyle neler yapabilecekler merak ediyorum. Güiza,Navarro,Ibagaza,Jonas’ı mali sorunlar nedeniyle bir çırpıda göndermek zorunda kaldılar. Mehmet Aurelio transferiyle ülkemizde de oldukça adı geçen Real Betis’in kadrosuna 2 senedir çok güveniyordum ama hep hayal kırıklığı yarattılar. Ön liberoya Emana ve Aurelio’yu koyarak seneye giriyorlar. İlerde Sobis var. İlk geldiği zaman büyük umutlar vardı ama Betis gibi bir takımda beklenen çıkışı yapamamasını doğal karşılıyorum. Getafe’de kadrosundan önemli bir isim kaybetmedi. De La Red dışında diyelim gerçi buraya. Soldado gibi La Liga’nın kalbur üstü forvetlerinden birisin kadrosuna kattı. Geçen sene başarılı bir performans sergileyen Esteban Granero’yu da kadrolarında tuttular. Ekvator’dan Jofre Guerron’da bir diğer transferleri, hakkında okuduklarım çok olumlu gözüküyor bakalım nasıl bir performans sergileyecek Ekvatorlu. Tabi unutmadan İbrahim Kaş’da Getafe forması giyecek bu sezon La Liga'da.

İzlerken en fazla zevk aldığım lig saat 21.00'da başlayacak Espanyol-Valladolid maçıyla. Sezon boyunca Ntv ve Ntvspor ekranlarında olacağız. Sezon sonunda Real Madrid şampiyon olsun,La Liga 2 senedir olduğu gibi benim için mutlu bitsin dileğimle bir an önce ligin başlamasını bekliyorum.

La Liga'da bu sezon yapılan transferleri görmek için ; buradan ...

La Liga fikstürü için ; buradan

2 yorum:

Adsız dedi ki...

uzun yazi okumam uleynn diyen beni bile su yazilarini okutuyorsun ya

eline saglik

uA semih

Adsız dedi ki...

la liganın ismi değişti.BBVA