12 Ağustos 2008 Salı

Galatasaray 08/09

Yeni sezonun ilk resmi ve en önemli maçlarından birisi olan Steaua Bükreş maçı öncesi 08/09 sezonu için Galatasaray’a bakalım. Geçen sezon son 6 haftada Kalli’nin yerine Cevat Güler ve ekibi gelmişti ve takımı şampiyonluğa götürmüşlerdi. Yeni sezonda yeni teknik adam gelecekti ama bunun kararı yönetm tarafından oldukça geç verildi. Skibbe takımın başına geldiğinde Kalli takımdan ayrılalı 2 ay olmuştu. Yeni bir teknik adamla sezona başlıyor Galatasaray. Şu an mevcut kadroda Galatasaray için kapalı kutu olan tek isim Skibbe. Elinde bulunan kadro Türkiye’nin en alternatifli-en yetenekli-en geniş kadrosu. Bu kadroyu doğru yönetmesi halinde Avrupa’da başarılı sonuçlar gelecektir. Zaten ligde en kötü 2.sırada yer buluyor takım her zaman. Hazırlık maçlarında maç içinde zaman zaman güzel oyun oynansa bile genel görüş vasatın geçilemediği yönünde. Daha ideal kadrosunu kuramamış gözüküyor Skibbe,sakatların fazla olması ve hazırlık maçlarının havasından dolayı çok fazla laf söylenmemesi gerekir. Köy takımlarıyla yapılan ve 14-0,15-0 biten maçlar dışında düzgün bir hazırlık maçı hatırlamıyorum ben. Tek istisnası Gerets’in Özgürcan’lı,Aydın’lı kadroyu oyuna sürdüğü Mönchengladbah maçıdır heralde.

Bu sene takımdan ayrılan önemli isimler Song-Hakan Şükür ikilisiydi. Carrusca kiralık olarak Cruz Azul’a gönderildi,güzel bir başlangıç yapmış duyduğumuza göre. Güzel oyununu devam ettirip Türkiye’ye en azından Metin Oktay tesislerine bir daha yolunun düşmemesini bekliyorum kendisinden.

Mevkilere bakarsak biraz , De Sanctis’in transferi Aykut’un son haftalardaki formu yüzünden oldukça tartışıldı ama doğru bir transfer olarak görüyorum ben. Daha öncede yazdığım gibi Aykut iyi bir kaleci olsa yan toplarda hatta verilen geri paslarında bile çizgiden ayrılmayarak heyecan yaratan bir adam. Çizgide ise refleksleri üst düzey. Defansta Song’un gidişi önemli ama yerine alınan isim Fernando Meira olunca eksikliği pek fazla hissedilmeyecektir doğal olarak. Geçtiğimiz senelerde en büyük sorunu her zaman defansta yaşayan takımın bu sene en sağlam bölgesi defans hattı. Özellikle defans dörtlüsünün önünde oynayacağını varsaydığımız çift ön liberolu sistemdeki isimlere bakınca rahatlıkla söylenebilir bu. Servet-Emre Güngör-Emre Aşık ve Meira dörtlüsü sezon boyunca rahat bir şekilde götürecektir o bölgeyi. Sol kanatta Hakan Balta-Volkan Yaman ikilisine Ümit Milli takımdan Alparslan Erdem takviyesi yapıldı. Ümit Davala damgalı bir transfere benziyor,izleyip göreceğiz neler verebileceğini. Sağ bekte ‘’Kaptan’’ Uğur tam anlamıyla dönene kadar Sabri ile idare etmeye çalışacak takım. En zayıf bölge burası gözüküyor şimdilik. Uğur’un sakatlığının büyük ölçüde geçtiği ve güçlendirme çalışmalarına başladığı açıklandı. Döndüğü anda ‘’3’’ numaralı formasıyla sahada yerini alacaktır ‘’Küçük Kaptan’’.

Orta sahada inanılmaz bir bolluk var. Mehmet Topal-Linderoth gibi Türkiye’deki en iyi ön liberolara sahip takım. Linderoth’un sakatlık problemini göz önüne alırsak yine bir sıkıntısı olmuyor Galatasaray’ın bu seferde Ayhan çıkıyor ortaya. Ayhan, Galatasaray için çok önemli bir oyuncu. Zaman zaman saha içinde yaptığı gereksiz hareketlerini bir kenara alırsak geçen sene onun yokluğunda çekilen sıkıntılar belli. Orta sahada ön libero-sol açık ve forvet arkasında zor durumda kaldığı anda Skibbe’nin sarılacağı,güveneceği ilk isim olacak. M.Topal’la beraber orta sahada yeri garanti olan 2.isim Arda. Özgüvenini iyice arttıran ve günden güne oyununun üstüne yeni şeyler ekleyen Arda geçen seneki performansının üstüne koyarak oynayacaktır. Şampiyonlar Liginde veya Uefa kupasında göstereceği performansla seneye Avrupa’nın üst düzey takımlarından birisine gideceğini düşünüyorum,her ne kadar sözleşmesi bitene kadar takımda görmek istesem bile. Kewell,Hasan Şaş,Barış Özbek,Aydın,kamp döneminde ismini sıkça duyduğumuz Yaser ve sakatlık belasına yakalanan Serkan tatlı bir rekabete girecekler ve Skibbe’ye kalacak iş,isime değil hak edene formayı verirse bir sorun olmayacaktır. Aydın’dan herkes gibi patlama bekliyorum,bunu başarabilecek yeteneği var. Yıllardır hayali kurulan Arda-Aydın ikilisinden oluşan kanatları izlemek bu seneye nasip olacak bizler için. Bu isimlere ek olarak Lincoln var. Geçen sene hak etmediği kadar sevgi ve ilgi gören ama bunun karşılığını en ufak şekilde veremeyen Brezilyalı bu sezona da kampa geç katılarak sorunlu bir şekilde giriş yaptı. Mevcut kadroda en az güvendiğim isim benim. Bu senede geçen sene sergilediği performansı sergilerse Galatasaray kariyeri çok uzun sürmeyecektir.

Ümit Karan ve Nonda ikilisi var takımın ileri ucunda. Ümit Karan her zaman gözü kapalı güvendiğim,bana göre kendi mevkisinde ülkedeki en iyi isimdir. Özellikle geçen sene 2.yarıda ortaya koyduğu performans inanılmazdı. Defanstan gelip top çıkarması, sahanın her yerinde pres yapması belki attığı gol sayısını düşürdü ama takımın şampiyon olmasında büyük pay sahibi yaptı Karan’ı. Maç içinde kaçırdığı bir golle saç-baş yoldurtsa bile en zor anda sahneye çıkıp takımı kurtarır. Bazen bunu yok artık denilen vuruşlarla yapması da kendisinin direk hayranı yapıyor beni. Kaptanda oldu bu sene takımda, çok yakışacak Ümit’e kaptanlık. Nonda için söylenecek en önemli söz sessiz,sakin işini yapıyor olurdu herhalde. Takıma son anda katıldı geçen sene ama kendisinden beklenenleri eksiksiz yerine getirdi. Bu senede bir farkı olmayacaktır. 1 yabancı forvetin daha transfer edileceği konuşuluyor. Elde tecrübeli bir alternatifin olmamasından dolayı doğru bir tercih olabilir ama Oliveira gibi bir adama konuşulduğu gibi 10-12 milyonlar dökülecekse her zaman Nonda-Ümit ikilisini tercih ederim. Galatasaray’ın kadrosu söylediğim gibi çok alternatifli,çok yetenekli. Bu dakikadan sonra iş tamamen Skibbe’ye kalıyor. Düzgün oyun sistemi, doğru ilk 11’lerle bu takım Avrupa’da başa baş mücadele eder rakiplerinin hepsiyle. Bu söylediğime rağmen çok tehlikeli bir ön eleme maçı var takımın önünde. Sakatlıklar ve bu yüzden ideal kadronun kurulamaması gibi iç sorunların dışında rakibin kendi liginden hazır şekilde gelmesi ilk resmi maçına çıkacak takımı normalden çok daha fazla zorlayacaktır. Bir kaza olmaz Şampiyonlar Ligi’ne kalır ve kendini tekrar hatırlatır umarım bu takım.

Hiç yorum yok: