3 Ağustos 2008 Pazar

Heath Ledger - Joker


Valla açıkçası Heath Ledger öldüğünde pek üzüldüğümü söyleyemeyeceğim, nitekim kendisini pek tanımıyordum, sadece Joker karakterini oynadığını biliyordum. Açıkçası şaşırmıştım da Joker karakterinin ona verilmesine. İsmini dünyaya yeni yeni duyurmaya başlamış bir oyuncu, ne kadar başarılı olabilirdi ki? Hele, daha önce Jack Nicholson tarafından oynanmış bir karakteri canlandırırken? Ama o beni gerçekten şaşırtmayı başardı. Dark Knight'ı izleyeli 1 haftayı geçti, halen Ledger'ın oyunculuğunun etkisinden kurtulabilmiş değilim ki bu yazıyı yazıyorum.

O ne müthiş bir performanstı öyle... Jack Nicholson ile karşılaştırmayı hakedecek nitelikte, hatta onunla da kalmıyor, kimileri tarafından (ben de dahil) Jack Nicholson'dan daha iyi oynadığı iddia ediliyor. Jack babanınkinden çok farklı bir yöne çekmiş Joker'i Ledger ve çok çok başarılı olmuş bu konuda. Filmde Joker öylesine psikopat ve manyak bir hasta ruhlu ki, ekrana her geldiğinde içiniz ürperiyor. Bugüne kadar izlediğim en iyi oyunculuklar arasında yerini aldı Ledger. En kötü ihtimalle Oscar'a aday olması gerektiğini ve hatta bununla da kalmayıp Oscar'ı alması gerektiğini düşünüyorum. Öldüğü için benim de abarttığımı düşünüyor olabilirsiniz ancak dediğim gibi, kendisi hayatını kaybettiğinde pek bir tepkim olmamıştı. Mesela Facebook'ta da, "Heath Ledger'a saygı" şeklinde bir grup açan arkadaşıma da "ulan sana mı kaldı bunu açmak" diye şakayla karışık göndermede bulunduğumu belirtmeliyim...

Henüz filmi izlemediyseniz, vizyondan kalkmadan sinemada görün derim. Böylesi bir görsel şovu minnacık monitörde kötü kalitede izlemeyin. Filmi çok güzel olmasını falan geçtim, sadece Ledger'ın oyunculuğu için paranıza kıyın ve bu filme sinemada gidin. Özellikle Rachel sahnesindeki oyunculuğa dikkat ediniz.

İzlememiş olanlar burayı okumasın: Filmin sonlarına doğru Joker karakteri bir hemşire kılığında karşımıza çıkıyor ve hemşire üniformasının isim kartında "Matilda" yazıyor. Matilda kim mi? Şu aşağıda gördüğünüz şirin yaratık... Ledger'ın kızı:

Sinema dünyası çok büyük bir yeteneğini kaybetmiş gerçekten de. Nur içinde yat, rahat uyu Heathcliff Andrew Ledger, çok uzun yıllar boyunca hatırlanacaksın bu Joker karakterine hayat vermenle.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Kelimesi kelimesine katılıyorum hatta dahada öteye gidip Jack Nickelson'dan çok çok daha iyi ve canlı oynadığını söylüyorum.
Ben bu adamı tanımazdım ama izledikten sonra gerçekten çok üzüldüm.En iyi oyunculuklarda başı çekti bile bana göre.Nur içinde yatsın ..

tathar dedi ki...

haklısın, tek kelimeyle mükkemmel bir iş çıkartmış.

Adsız dedi ki...

Nedir bu aşırılıklarda gezme halleri kardeşim, adamı tanımadığın için "öldüğüne pek de üzülmedim" yazıyorsun (sen tanımasan da o genç yaşta öyle boktan bir şekilde öldüğü için üzül hiç olmazsa), sonra da Joker'i çok iyi oynadığı için "nur içinde yat, rahat uyu Heatcliff vik vik vik".

Bir yerden bul da Brokeback Mountain'i seyret hiç olmazsa.

wmayaw dedi ki...

Tek kelimeyle muhteşem olan insan..!
Eşi benzerine sık rastlanmayan hatta benim hiç rastlamadığım hayatım boyuncada rastlayamıyacağım heath ledger (joker) bir sinema dergisindeki joker posterini gördükten sonra gidip aldığım film The Dark Knight sonderece mükemmeldi ve hollywood ödülüylede taçlandırılmıştır.filmi izlediğim günden beri uğrunda ağladığım bunalıma girdiğim kişi ruhu şad olsun.