17 Kasım 2009 Salı

Kapanın elinde kalıyor : Bosman


Bosman kuralına artık herkes aşina. Sözleşmelerinin sonlarına doğru bonservissiz şekilde başka bir kulüple anlaşabiliyor futbolcular. Futbolcuların özgürlüğü ve banka hesapları açısından şüphesiz ki olumlu bir kural bu Bosman Kuralı. Aslında pek hak etmediği paraları bonservissiz geldikleri için alabilyor futbolcular. Özellikle alt yapıya yatırım yapan takımlar için oldukça olumsuz bir kural olduğu söylenir. Aslında gerçek dışı da değil.

Fakat bazen de futbolcular için can simidi olabiliyor Bosman Kuralı.

Şöyle ki yakın zamanda takımdan ayrılmak isteyen Pandev, Ledesma ve De Silvestri’yi satmaya yanaşmamıştı Lazio’nun mafya babası benzeri başkanı Claudio Lotito.
Daha sonra De Silvestri € 5.5 M‘ya Fiorentina’ya transfer oldu ve takımdan ayrılmayı başardı. Pandev ve Cristian Ledesma ise hala Lazio’dalar. Ve hiçbir maçta oynamadılar, kadro dışılar.
Pandev’in sözleşmesi bitiyor ve yaz döneminde kendisini isteyen Juventus yada Inter’den biriyle sözleşme imzalayıp cehennemden kurtulacak muhtemelen. 26 yaşında ki futbolcu belki de en değerli döneminde 1 sezon ara vermiş gibi olacak futbola.

Geçenlerde Serie A’da sözleşmesi biten futbolcuların listesi elime geçti. Pandev’in dışında en çok dikkat çeken isim : Patrick Vieira. 33 yaşında ki oyuncu bu sezon da şans bulmaya devam ediyor Inter’de. Ama geleceği belirsiz, bir ihtimal sözleşme yenilemezse Inter onunla, yoluna Fransa’da devam edebilir.

Milan’da ise Dida ve Favalli’nin sözleşmeleri bitiyor. Roma’da Max Tonetto ve Marco Casetti, Roma yeni sözleşme imzalamazsa serbest kalacaklar.

Listede dikkat çeken diğer isimler ise zaman zaman Türk takımlarının gündemlerine gelen Kroldrup ve Jorgensen. Özellikle basının Beşiktaş’a transfer ettiği bu futbolcular da eğer Fiorentina yeni sözleşme imzalamazsa serbest kalacaklar. Bu iki oyuncunun dışında Fiorentina’da Massimo Gobbi’de serbest kalacakmış. Gobbi, Prandelli’nin tuttuğu futbolculardan biri. Bu zaman kadar sözleşme yenilenmemesi ilginç.

Doğrusu listede ki bir çok futbolcu 30 yaş üzeri ve bir çoğu takımında çok fazla şans bulamıyor. Fakat Pandev konusunda Serie A’da yeşil sahada olmasa bile saha dışında büyük bir çekişme yaşanacağı kesin.

Serie A bir tarafa Bosman kuralı nedeniyle de son yıllarda genç oyuncular ile Avrupa’da ki kulüpler uzun anlaşmalar imzalıyorlar ve kontrat yenileme işini son dakikaya bırakmıyorlar Türkiye’de ki bir çok kulüp gibi. Tuncay, Marco Aurelio Fenerbahçe’nin yakın zamanda yaşadığı iki örnek. Keza Beşiktaş’ta Nobre ile son yılında anlaşmaya çalıştı ve kozları Nobre ve Figer’in eline bıraktı. Bir benzerini de bu sezon Bobo’da yaşayabilir Beşiktaş. Bir benzer tehlikeyi ise Galatasaray yaşıyor. Galatasaray taraftarınca çok sevilen hatta bir çok rakip taraftar tarafından da sempati ile bakılan Kewell’ın sözleşmesi bitiyor ama bir türlü yenilenmiş yada yenilenebilmiş değil.

Bosman Kuralı doğru veya yanlış. Ama transfer piyasasını arada bir hareketlendirdiği kesin.

Elime geçen listeyi düzenledim. Futbolcuların takımlarında ne kadar süre aldıklarını, yaşlarını ve pozisyonlarını ekledim. İtalyan futbolu ile ilgilenen varsa bu dosyaya ulaşmak için tıklasın.

Hiç yorum yok: