11 Mayıs 2010 Salı

Europa League

UEFA_Cup_old_logo

Yeni adı ve statüsüyle UEFA Kupasının ilk sezonu yaşandı ve yarın gece kupanın sahibi de belli olacak.

Açıkçası bana heyecan veren bir sistem gibi gelmedi bu. Şampiyonlar Ligi gibi deplasmanlı grup sistemi çok fazla maç kalabalığına neden oldu. İyi takımlar pek fire vermeden grupları geçtiler. Bazı maçlar formalite icabı oynandı. Tek maçlı lig sisteminden kesinlikle daha iyi olsa da baştan sona tur usulü olan UEFA Kupası kesinlikle daha heyecanlı olur.

Tabii artık klişe haline geldi ama endüstriyel futbolda artık para kazanmak önemli. Takımlar daha çok maç yapıyorlar. Bu daha çok seyirci ve televizyon geliri demek. Maça gelen adamın aldığı forma, atkıyı falan saymıyorum; onu alacak olan bir şekilde yine alır.

el

Yine bu gelirlerin dışında sadece gruplara katılmak 1 milyon €’nun kasaya girmesi demek. Gruplarda alınan her galibiyet ise 140 bin €. Tur atladıkça para ödülü de artıyor. Finali kazanan takım ise 3 milyon € alcak. Kaybeden ise 2 milyon €. Yani düz hesap bakarsak kupayı kazanan takım en azından 5-6 milyon € gelir elde edecek. Bu paralar Avrupa’nın elit kulüpleri için çok bir şey ifade etmese bile, üst düzey liglerde oynamayan takımlar için hatırı sayılır bir mebla.

Hamburg 2010

Saha içinde ki futbola dönersek eğer; Fulham ve Atletico Madrid kupayı kazanmak için Hamburg’da karşı karşıya gelecekler. Fulham’ın Europa League mücadelesi için Sindrella hikayesi diyorlar. Çok iyi takımları eleye eleye geldiler. EPL’yi orta sıralarda bitirdiler. Fulham diyince bir çok kişi kendi evlerinde daha iyi oynadıklarını söyleyecektir. Kupada da benzer bir performans gösterdiler. Hamburg deplasmanında berabere kalıp İngiltere’de kazandılar. Juve’ye Torino’da yenilip İngiltere’de kazandılar. Geçen sezonun şampiyonu Shakthar’la deplasmanda berabere kalıp İngiltere’de kazandılar. Sadece Wolfsburg’u deplasmanda yenmeyi başardılar.

güzel

Castrol Ranking sistemine bakarak bir karşılaştırma yapmış Goal.com. Defans oyuncularına bakıldığında Fulham, ofans oyuncularına bakıldığında ise Atletico oyuncuları üstün çıkmışlar. 6 bölgede Fulham oyuncuları, 5 bölgede ise Atletico oyuncuları üstün çıkmış. Toplam puan farkında ise Atletico üstün. İstatistiki verilere göre bakarsak iyi defans ve güçlü ofansın mücadelesi olabilir. Finalde oynaması muhtemel oyuncular için hazırlanmış dosyayı incelemek için buraya.

Agüero ne diyor bakalım;

Ocak ayından beri büyük fedakarlıklar yaptık. Şimdi, iki kupada finaldeyiz ve umarım kazanırız. İlki için biraz gerginim. Bu benim Atletico’da ki ilk finalim.

Fulham büyük takımları eleyerek buraya geldi. Juventus, Wolfsburg, Hamburg ve gruplarda Roma. İngiliz futbolu güçlü oyuncular demektir. Fulham’ın en önemli silahı bizim zayıf olduğumuz ölü toplar. Hemen hemen bütün gollerini böyle atıyorlar ve Bobby Zamora, alışılmış bir golcü değil. Nerede duracağını ve nasıl kendisine alan yaratacağını biliyor. Tehlikeli kontra ataklarına dikkat etmeliyiz.

Agüero El Pais’e yaptığı açıklamalarda özellikle Zamora konusuna dikkat çekmiş. Kontra ataklarda çok seri olmayan Atletico savunmasının arkasına sarkması sürpriz olmaz. Açıkçası Fulham hakkında bildiklerim Agüero’dan fazla değil. EPL’de öne çık-a-mayan bir batı Londra takımı. Bu sezon öne çıkan Zamora dışında Damien Duff ve Clint Dempsey dikkat çeken oyuncuları. Daha çok görev adamı diyebileceğimiz oyunculara sahipler. Zamora 29 Nisan’dan beri sakatmış. Duff’ın da hafif bir sakatlığı varmış. Net bir bilgim yok ama herhangi birinin ya da ikisinin birden sahada olması beni şaşırtmaz.

kike

Atletico Madrid’de ise Sanches Flores’in sistemsel bir değişiklik yapıp yapmayacağı konusunda bir fikrim yok. Muhtemelen iki ofansif kanat oyuncusu ile birlikte 4-4-2 oynayacaktır. Takımla ve sistemle çok fazla oynayan bir hoca değil Flores. Kalede De Gea olacaktır. Forvette büyük bir süpriz olmazsa Forlan ve Kun Agüero’nun da yerleri garanti gibi. Stoperde Dominguez. Kanatlarda Simao ve Reyes yine formaya yakın isimler. Orta sahanın ortasında ise iki defansif oyuncu oynuyor. Tiago’nun statü gereği oynamaması nedeniyle alternatifleri olmadığından Raul Garcia ve Paulo Assunçao ikilisi sahada olabilir. Stoperde Dominguez’in partneri Perea olabilir. Ujfalusi sağ bekte. Eğer Ujfalusi stopere geçerse düşük bir ihtimal, beke de Valera yerleşebilir. Sol bekte ise kaptan Antonio Lopez oynar. Bunların dışında süpriz bir oyuncu beklemiyorum. Salvio, Jurado muhtemelen kulübede olurlar.

Rizzoli

Maçın hakemi ise Nicola Rizzoli oldu. İtalyan hakem bence daha da üst düzey bir hakem olacak. Çok dikkatli, kartlarını da fena kullanmıyor. Ceza sahası içinde daha çok savunma lehine faul çalmaya çalışıyor, sanırım tek falsosu bu. Bence temiz bir hakem. Bana göre çok zor bir İtalya Kupası maçının altından kalktı. O kadar gergin bir maç olacağını sanmıyorum bu maçın. Daha da rahat yönetecektir.

Son olarak İngiliz ve İspanyol takımlarının finallerine bakarak final dosyasını kapatalım. UEFA Kupasında tek maçlı final sistemine geçildikten sonra ki maçlarda 2006’da Sevilla ve şimdi Championship’te olan ama o senenin flaş takımı Middlesbrough karşılaşmışlar. Hatırlayanlar olacaktır Hollanda’da ki finali Sevilla 4-0 kazanmıştı. Bunun dışında UEFA Kupasında İspanyol ve İngiliz takımı kapışması tek maçlı final sisteminde bir kez daha olmuş; o da 2001 senesinde. Almanya’da Atletico Madrid’in bu sezon yarı finalde elediği Liverpool ile Alaves karşılaşmışlar ve kupayı Liverpool kazanmış. UEFA Kupası tarihinde durum 1-1 yani. Toplamda UEFA Kupasını İngiliz takımları 6 kez, İspanyol takımları 5 kez kazanmışlar.

Durumu eşitleme şansı var Atletico’nun. Ayrıca ilginç şekilde hem İspanyollar’ın hem de İngilizler’in ŞL finalinde olmaması nedeniyle iki ülkenin de tek uluslararası kupa kazanma şansı bu.

Forza Atleti.

Hiç yorum yok: