4 Temmuz 2010 Pazar

Hakemlerin Standartı


Güney Afrika 2010 hakemler için iyi geçmiyor. Herkesin bildiği gibi garip hatalar yaptılar. Lampard’ın Almanya maçında çizgiyi fazlaca geçen topta yardımcının geride kalması akabinde golü kaçırması ve Tevez’in Meksika maçında ofsayttan attığı gol. İki gol de hakemlerin kellesini aldı. Larrionda ve Rosetti en azından bu kupada maç yönetemeyecekler.

Benim bahsetmek istediğim şey ise farklı. Lampard’ın verilmeyen golünde yardımcı hakemin geride kalması veya hakemin cepheden topun içerde olduğunu görememesi kabul edilebilir. Ya da İtalyan hakemin ve yardımcısının kalabalıkta bir an Tevez’in ofsaytta olmasını kaçırmasını da bir yere kadar kabul etmek mümkün. Fakat dün oynanan son Çeyrek Final maçında hakemlerin cidden kafalarının karışık olduğunu düşünmeye başladım.

Maçın hakemi bir kornerde oldukça haklı bir penaltı çaldı Paraguay lehine. Daha sonra Cardozo kaçırdı penaltıyı. Hemen arkasında hızlı giden İspanya’da Villa yerde kaldı, son adam kontenjanından biraz kolay bir penaltı çaldı. Bu sefer Xabi Alonso güzel bir penaltı vuruşu yaptı ama hakem penaltıyı tekrarlatmaya karar verdi. İçeriye İspanyol oyuncuların girdiğini söyledi. Tekrarlanan penaltıda kaçtı. –hep böyle olur- Buraya kadar bir şey yok gibi görünsede ilk anda kaçırdığımız bir detay daha sonra ekrana geldi. Cardozo’nun kaçırdığı penaltıda 2 tane İspanyol oyuncu da vuruş yapılmadan içeri girmişler ve hakemin tam gözünün önünde… Bu kaçan penaltıyı tekrarlatmadı hakem ama aradan 1 dakika geçmeden benzer bir durumda tekrarlattı. Hatta daha sonra en az Villa’nın pozisyonu kadar net bir penaltıyı da atlamayı başardı ve bu dengesizliği 3 dakikaya sığdırmayı başardı.

Hakem kötü niyetli ya da başarısız değildi.-bana göre- Sadece durumu kurtarmaya çalışıyordu. Bence Fifa’nın ya da Federasyonlara hakemlere ilk uyarısı bütün pozisyonları unutun ve ayrı ayrı değerlendirin olmalı. Bazı hakemler maçı dengelemeye çalışıyor. Ona çok çaldık, buna az çaldık gibi düşüncelere giriyorlar ve bu hisstemek tv başından bile çok kolay. Bu düşünceye giren hakem ise o dakikadan sonra kesinlikle daha fazla hata yapmaya başlıyor. Belki Paraguay’ın penaltısını da Valdez’in attığı ama ofsayt diye verilmeyen golün etkisinde kalıp verdi.

Taraftarın ya da seyircinin tek görmek istediği adil ve standart bir yönetim. Bir hakemin 2 dakika önce verdiği faulü 2 dakika sonra vermemesi can sıkıcı olabiliyor. Dünya Kupasından Türkiye Ligine bağlarsak profesyonel hakemliğe geçişi destekliyorum. Hakemler daha çok teorik eğitim alabilecek ve kafaları daha rahat olacak diye umuyorum. En azından kendileriyle çelişmeden maç yönetsinler, onlardan beklenen sadece bu.

Not : Cardozo, Paraguay ve Larissa Riquelme’ye üzüldüm.

Hiç yorum yok: