10 Aralık 2009 Perşembe

Grupların Ardından

Olympiacos

Önce yeni sistemle gelen takımlara bakmak istiyorum. En çok merak ettiğim konulardan biriydi bu. Play-Off’larda Şampiyon olan takımların eşleşmelerinden gelen takımlardan sadece Olympiacos gruplardan çıkmayı başardı. Zico’yu takımın başına getiren Olympiacos, Avrupa’da ki Pana karşısında ki ezikliğini atmış oldu. Zico’yu kovan CSKA ise Avrupada başarı için getirdiği Ramos’la yolları ilk 3 maç sonunda ayırdı ve yerine gelen Slutskiy 3 maçta 7 puanla takımı üst tura taşıdı.

Slutsky

Şampiyon olan takımların eşleşmelerinden gelen diğer takımlar şöyle : Maccabi Haifa, Zurich, APOEL, Debrecen.

Bu takımlardan Maccabi Haifa ve Debrecen sıfır puanla tamamladılar grupları. Macar ekibi Debrecen ilk kez Şampiyonlar Ligi gruplarında boy gösterdi. Maccabi Haifa ise en son 2002-03’te gruplarda mücadele etmiş ve 3. olmuş.

Zurich, zor bir grupta 4 puan aldı ve Oly’den sonra ki en başarılı takım oldu. Kıbrıs Rum Apoel ise 3 puan aldı, 2’si Atletico Madrid’den ve 1’i liderliği garantilemiş Chelsea deplasmanından.

Rafa

Gruplardan sonra genelde konuşulan bir diğer konu ise süprizlerdir. Üst tura çıkamayan önemli takımlar Liverpool ve Juventus oldu. Liverpool 5 kez, Juventus ise 2 kez bu kupayı kazanmışlardı tarihlerinde. Yine tarihinde kupa kazanan Marsilya 3. oldu. Fakat önünde ki takımlar kupayı en çok kazanan iki takım olunca, bu durum çok süpriz olmadı.

Bordo

Marsilya’dan bahsetmişken Fransızlar için başarılı geçtiğini söylemek gerek grupların. Lyon ve Bordeaux gruplarından çıktılar. Hatta Bordeaux görece zor bir grupta olmasına rağmen grupların en çok puan(16) toplayan takımı oldu.

Beşiktaş’tan grupların başında beklentimiz İnönü’de alınacak maksimum puan ile üst turu zorlaması ve Avrupa Ligine devam etmesiydi. Fakat İnönü’de alınan sıfır puan ile grup sonunculuğu geldi. İç sahada maç kazanamazsan Avrupa Ligine bile gidemezsin.

İşin sonunda İngilizler (Liverpool), İtalyanlar(Juventus), İspanyollar (Atletico Madrid), Almanlar (Wolfsburg) ve Fransızlar (Marsilya) birer fire vermiş oldular. Rusya’dan CSKA, Portekiz’den Porto ve Yunanistan’dan Olympiacos ise üst düzey liglerin dışında ki liglerden üst tura çıkanlar.

Son 16’ya kalanlar : Manchester United, Chelsea, Arsenal, Barcelona, Real Madrid, Sevilla, Inter, Milan, Fiorentina, Bayern Munich, Stuttgart, Lyon, Bordeaux, CSKA Moscow, Porto, Olympiacos.

Hiç yorum yok: