25 Kasım 2008 Salı

Knicks, tradeler ve değişen dengeler

Donnie Walsh Knicks'in başına geldi geleli fevkalede faydalı ve geleceğe dönük planlamalarla hareket etmeye devam ediyor. Göreve başladığı geçen sene "Ben kahraman değilim" diyerek işe başlamıştı, ama işler planladığı gibi giderse New york kentine bu adamın heykelini dikerler.

Geçtiğimiz Cuma günü beklenen ama bu kadar çabuk bitirileceği düşünülmeyen iki hareketle tüm NBA ile ilgili kaynaklarda günün konusu oldu. Önce büyük kontratlara sahip iki oyuncusu Jamal Crawford ve Zach Randolph'la işe başladı. Bu iki oyuncunun kontratlarının asıl önemi her ikisinin de 2011'de sona erecek olması, bu Knicks hamleleri adına çok büyük bir engeldi, ki bu konuya sonrasında değineceğim.
Önce takasları incelersek; Crawford Knicks'in yeni düzeninde takımın etkili elemanlarından biri olsa da vazgeçilmeyecek birisi değildi. Bu doğrultuda Donnie Walsh Indiana adına 98 draftında kendisinin seçtiği ve kendisine büyük saygı ve minnet duyan, kontratı çok uygun bir aday buldu Golden State'den Al Harrington. Oyuncu bundan yaklaşık 1 ay kadar önce Golden State coach'u Don Nelson'la kavga etmiş ve takasını talep etmişti. Tabi böyle bir problemli oyuncuya karşılık Jamal Crawford teklifini Golden State reddetmedi ve takas gerçekleşti.
Teknik açıdan bakılınca Knicks coach'u Mike D'Antoni hızlı ve atletik oyunu ve oyuncuları seven bir isim ve Harrington onun da saha içinde çok çok işine yarayacak bir isim. Hem 3 hem de 4 numaralı pozisyonlarda kullanabilecek olması da işin bir diğer cezbedici kısmı. Golden State açısından bu takası değerlendirecek olursak Monta Ellis gibi önemli eksiklerin olduğu bu dönemde özellikle net bir skorerin takımda bulunması kısa vadede takım adına çok gerekliydi. Özellikle batı'da takımların bir çoğu istikrar problemi yaşarken post season için gerekli bir takviyeydi. Ellis'in sakatlığında muhtemelen oyun kurucu olarak oynayacak Jamal ve takım da muhtemelen 4 kısa bir uzunla tekrar 2007'deki small ball günlerine geri dönecektir. Monta Ellis, Jamaal Crawford, Anthony Morrow, Stephen Jackson, Corey Maggette ve Biendris'le sağlam, hızlı ve batı play-off'ları için etkili bir takım yarattılar.

Bu ilk takas sonrası Donnie Walsh'ın gerçekten beceri gerektiren hamlesi geldi ve kulisler de bu haber üzerine çalkalandı. Donnie Walsh L.A Clippers'la anlaşma sağladı ve L.A Clippers'tan Cuttino Mobley ve Tim Thomas kadroya katılırken, Zach Randolph ve Mardy Collins, Clippers'a gönderildi. Knicks'e servet ederi bir kontrat ve hımbıllıktan başka hiçbirşey katmayan Zach Randolph ve onun devasa kontratından kurtulup Cuttino Mobley ve Tim Thomas gibi faydalı iki oyuncuyu katmak benim açımdan büyük bir yöneticilik başarıdır. Bunun fazla bir teknik detayı yok açıkcası Randolph'un Knicks' kattığı sadece kazık kontratı ve hımbıllığı ki takım için çok büyük bir eksiklik yaratmayacaktır. Tabi Clippers'ın da bu takasta planları faklı, sene başında Elton Brand yüzünden sarsılan takımda Camby, Kaman ve Randolph fazla gelecektir. 48 milyon dolarlık konrata sahip hımbıl Randolph kenarda oturmayacağına göre onlarda da asıl amaç yeni bir takasla takımda değişiklik yaratmak olacak ki bunun içinde en uygun ve büyük koz Chris Kaman.

Şimdi bu takasların teknik ve taktikten ziyade Knicks tarafındaki asıl amacını incelemeye alalım;
Knicks Jamal Crawford'ı Golden State'e yollayarak yaklaşık 30 milyon dolarlık bir tasarruf yaratmış oldu. Bu da hem 2 sene boyunca toplamda 20 milyon dolarlık bir tasarruf ve üçüncü senede LeBron yada free agent olacak diğer büyük oyunculara (Dwayne Wade, Chris Bosh, Dirk Nowitzki, Yao Ming ve Amare Stoudemire gibi) ayırılabilecek ekstra 1o milyon dolar demek. Keza aynı şekilde Zach Randolp'un takasıyla 3.sezonunda oyuncunun alacağı 17 milyon dolardan da kurtulmuş oluyor ki bu 2010 LeBron günlerinde Knicks'i maddi olarak birkaç adım öne taşıyor. Bir de 33 milyon dolarlık yürüyen hayal kırıklığı Eddy Curry'den kurtulurlarsa takım bir anda düze çıkacak. (Gerçi kimse istemiyor kendisini ama Donnie Walsh faktörüyle belki?)


Tabi o günlere hazırlanan sadece Knicks değil. "Burası senin evin gitme kal bu şehirde" kozunu oynayacak Cleveland Cavaliers, Joe Dumars ve Detroit Pistons, Mark Cuban ve Dallas Mavericks, kanka kontenjanından LeBron'u kafalamaya çalışacak Jay-Z ve New Jersey Nets şimdilik diğer adaylar. Gerçi LeBron Knicks'le ilgili tercihi sorulduğunda iyi bir Yankees taraftarı olduğunu belirterek zamanında yeşil ışık yakmıştı ki bu gelişmelerden sonra Knicks'e iyice sıcak bakacaktır. LeBron için önemli olan şampiyonluk yüzüğü ve bunun için Walsh'ın onun yanına star hatta all-star düzeyinde iyi bir oyuncu takviye etmesi şart. Dedikodu kazanlarında Knicks'in Chris Bosh'u da alma girişimleri olacağı söyleniyor ki şayet bu gerçekleşirse, Knicks taraftarları ve Newyork şehri çok çok çok uzun zaman sonra basketbol konusunda nihayet mutlu olabilirler.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

hiç bi dayanağım olmadan sallıyorum ki bence lebron ve bosh gelir.. wade ve amare gelmez.. bi mantıkla güneşli, sıcak yerlerde yaşayanlar gelmez. wade lebron bosh üçü bir araya gelse harika olur knicks li değilim ama heyecan verici bi fikir.. ya da bi dakka. belki miami ye gelir cap boş değil mi o yaz :)