23 Ocak 2010 Cumartesi

Dışarı atmak mı?

article-0-07F40BDF000005DC-426_468x403

Londra’da ki Arsenal – Bolton maçından bir sahne : Bolton 2-1 önde ve Gallas, açık şekilde faul yaparak topu Mark Davies’ten alıyor. Hakem oyunu devam ettiriyor ve devamında belki de Bolton’ın direncini kıran Arsenal golü geliyor.

Mark Davies daha sonra oyuna devam edemese bile son haberlere göre kendisinin çok önemli bir şey yok.

Bu sahne futbolun çok ilginç bir noktasını hatırlattı bana. İngiltere Premier Ligi hariç – alt liglerinde de böyle mi emin değilim – bildiğim nerdeyse bütün liglerde bir futbolcu yerdeyse tedavisi için top taca atılır, atılıyor. Hatta bazen dışaraya atılmayan top tartışmalar yaratır, bazen de kendi takım arkadaşı yerdeyken dışarı atmayanlar olur.

premierleague

Aslında bu günümüz futbolunun – bu tabiri çok seviyorum – kanayan yaralarından biri. Spormax’te sevgili İbrahim Altınsay’ın hep söylediği bir şey var; İngiltere’de oyuncuların sakatlık nedeniyle topu dışarı atması yasak. Yani durum hakem insayatifinde. Eğer sakatlığı ciddi görüyorsa oyunu durdurabiliyorlar.

sport-graphics-2008_695313a

Oyunun tempo kazanması ve yalancı sakatlanmaların önüne geçmek için güzel bir önlem olsa da sporla ilgili üst düzey kurumlar ve ülke federasyonları sporcu sağlığını her zaman ön planda tutarlar. Hakemin yanıldığı bir pozisyonun faturası yerde ki futbolcu için oldukça ağır olabilir. Her ne kadar ciddi bir sakatlığı ayırt etmek zor olmasa bile, gözden kaçması da olasılıklar dahilinde sonuçta.

Bunun ortasını bulmak biraz zor. Özellikle son zamanlarda bazı takımların haricinde oldukça yavaşlayan oyunu hızlandırmak ve biraz daha zevkli hale getirmek için ufak ama kesinlikle etkili bir adım olabilir topun sakatlık için dışarı atılmasını engellemek.

Hiç yorum yok: