30 Nisan 2009 Perşembe

One United 1-0 Arsenal

Son yılların klasikleşen CL yarı finallerindeki big four karşılaşmalarından birini daha yaşadık. Tabi hata telafisinin pek düzeltilme şansı olmadığı bu maç, tempo olarak Premier League'deki maçlara oranla daha vasattı. Bu maç gördük ki Alex Ferguson bu sefer dersine çok iyi çalışmış. Öncelikle deplasman golü yememeyi hedeflemiş ki bunda da başarılı oldu. Ligdeki Arsenal mağlubiyetinin sebebi olan orta sahayı dirençsiz bırakma yanlışına bu maç düşmedi. Dünyanın en iyi defans ortası ikilisi (Ferdinand ve Vidiç) United'da ki zaten bu bilinen bir gerçek, bugün onların önüne de Carrick, Anderson, Fletcher'ı ekleyerek Arsenal'in hızlı pas trafiğini engellemeyi rahatça başardı. Anderson'dan sıyrılan Fletcher ve Carrick'le boğuştu, es kaza onlardan da kurtulan Ferdinand ve Vidiç'e tosladı. Burda bir ek de Ferdinand'a açalım. Fletcher'ın orta sahada kaptırdığı bir top sonrası, kaptan olarak azarı oldukça yerindeydi. Takımını her koşulda toplayan bir adam Ferdinand ve üstün konsantrasyonuyla gerçekten geçit vermeyen bir yapısı var. Dün o pozisyon ve gelen fırçadan sonra Fletcher'ın ekstra çabası da verilen mesajın ne kadar etkili olduğunu gösterdi.

Fabregas ve Nasri'li orta sahaya Diaby desteği de gelse diğer tarafta ki üçlüye karşı koymaları imkansızdı ve gerçekleşmedi de zaten. Bu da tüm maçta insiyatifi United'a geçirdi. Wenger'in buna sahada verilecek cevabı pek yoktu, Song ortasahaya desteğe gelse de fizikman bariz şekilde farklı olan United oyuncularına karşılık Fabregas ve Nasri'nin top kayıplarını önlemeye çalışmaktan başka birşey de yapamadı, ki bana göre Arsenal tarafında maçın ikinci adamıdır. Birincisi elbette daha ilk yarıdan maçın 5-6 farklı olmasını önleyen Almunia. Daha ilk 30 dakikada istatistiklerde 6 Saves yazması zaten başlı başına bunun göstergesi.



Maçın başlamasıyla birlikte United kabus gibi çöktü Arsenal'in üzerine ki daha dakikalar 2'yi gösterirken 2 tane mutlak golü Almunia önledi. Sonrasında O'Shea çok da gecikmeden United adına golü bulurken, futbol ulemalarınca pek de beğenilmeyen bir bek olarak oyun zekasını ne kadar geliştirdiğini de tekrar gösterir gibiydi. O'Shea defansın ortasında başlayan mücadelesine bek olarak ve büyük maçlarda çok kritik gollere imza atan bir oyuncu olarak devam ediyor. Keza Rooney standart bir forvet ayağıyken şimdi üzerine makaleler yazılan yeni nesil orta saha oyuncusu olarak iki kanatta da görev yapıyor, keza Evra'ya defans için yaptığı yardımlara hiç değinmiyorum bile. Bu değişimler elbette Fergi'nin eseri. Birçok takımda belki hiç beğenilmeyecek Fletcher bile CL yarı finalinde rakibine kan kusturuyorsa, bunu gerçekleştiren adama saygı duymak lazım.
Bir gün önce Chelsea'nin sadece yarı sahada gerçekleştirebildiği savunma disiplinini United dün akşam tüm sahada gerçekleştirdi. Arsenal ve Wenger'in hem bu büyük fiziki üstünlüğe, hemde takım disiplinine karşı birşey yapması oldukça zordu. Bu maçı 1-0 bitirdikleri için Almunia'ya şükretmeliler. Dün ikinci maça avantajlı gitme isteğiyle hamleyi Fergi yaptı, Giggs'in oyuna girmesiyle birlikte Rooney kanat değiştirirken, diğer oyuna giren Berbatov'la Ronaldo da çift forvet olarak ileriye kaydı. Buna karşılık Wenger de ileriye Bendtner'i alsa da bu hamlesi hiç bir işe yaramadı. Wenger'in danimarkalı oyuncudaki ısrarı takımına gittikçe zarar veriyor. Bendtner dün aldığı bütün topları berbat etmeyi bir kez daha başardı. Tamam yaşı daha ufak ama hangisinin değil ki hele takımın tecrübeli oyuncusu Fabregas olunca, hadi onu da geçelim hiç mi ışık olmaz bir insanda, demek ki Wenger de oyuncu seçiminde yanılabiliyor.


Bir sonraki maç Arsenal elbette atak yapmak adına United'A açık alanlar bırakacaktır. Liverpool yada Chelsea'den farklı olarak United'ın dominant oyun yapısı iç saha deplasman çok da farketmiyor. Wenger'in bekleri oyuna sokma planını kendi evinde uygulamaya çalışacağı aşikar, tabi bu da Ronaldo ve Rooney'in daha kontrolsüz kalması demek. Arsenal'i yine oldukça zorlu bir maç bekliyor, öncelikli hedefi gol yememek olacak elbette ama tabi skor dezavantajına sahipken, United gibi bir takıma geride açık bırakmadan nasıl hücum edeceği de bir muamma, ki öncelikle Van Persie opsiyonundan faydalanmaya çalışacaklarını düşünüyorum. Zor ama çok keyifli bir maç bizi bekliyor olacak. Sonunda da United'ı finalde görmek arzumuz elbette.

Hiç yorum yok: