23 Nisan 2009 Perşembe

Güle güle Afrika aslanı


Bu tatsız oldu.. "Mr.finger" lakaplı, kısa ismiyle Dikembe Mutombo, playoff'ta Trail Blazers'la yaptıkları maçta dizinden sakatlanarak kariyerine nokta koydu. Georgetown üniversitesinde geçtiğimiz günlerde kariyerine nokta koyan Alonzo Mourning'le birlikte başlayan Mutombo NBA'de 18 yıl boyunca mücadele etti. NBA tarihinin blok sıralamasında ikinci oyuncusu olma başarısını gösterdi. Geçen sene Denver maçında aldığı 22 ribaundla bir maçta en çok ribaund en yaşlı oyuncu oldu. Kendisi ile ilgili Afrika'da tam yaşında kayıt edilmediği için yaşının daha da büyük olduğu konuşulurdu ( ki ben de buna inananlardanım) bu yaşta hala NBA playoff larında blok kovalamak, ribaund yapmak cesaret ve özveri işidir. 10 Nisan'da yaptığı Golden State maçında ilk beş çıkıp da 10 sayı 15 ribaund ve 4 blokluk bir performans sergilemiştir ki bu adam "resmi" olarak 42 yaşını bitirmek üzere.


Tabi kendisine olan sevgim hem bu özverisi, hem de birçok oyuncunun hiç cesaret etmediği şeyleri yapmasıdır. Demokratik Kongo Cumhuriyetinde (AIDS vakasının en çok yaşandığı yer) sağlık ve eğitim sorunlarına çözüm bulmak amacıyla destekçilerinin Kofi Annan, Bill Clinton, Bono, George Bush, Al Gore gibi isimlerin olduğu Dikembe Mutombo Vakfını 1997'de kurdu, Kongo'ya gidip oradaki insanlara direk olarak yardım etmiştir. Geçen sene kazandığı tüm parayı da eğitim yapılanması için kullanması da cabası. Hala annesinin adına açılan hastane yoğun bir şekilde Aids mağdurlarına yardım için çalışmalarını sürdürüyor.

1,196 maç, 9.8 sayı, 10.3 ribaund ve 2.7 blok ortalamalarıyla biten bir kariyer, gerçekten göz kamaştırıcı. Tribünler ve biz onun o Finger Wag'ini çok özleyeceğiz.

Where Will Amazing Happen This Year?

Dikembe Mutombo

Sevdiğim tüm oyuncular yavaş yavaş kariyerlerini sonlandırıyorlar. Yaşlandığımı hissetmek şu anda içinde olduğum hissiyat olsa gerek.

Hiç yorum yok: