3 Temmuz 2010 Cumartesi

Gana 1 (3) - 1 (5) Uruguay


Dünya kupası çeyrek final maçı 120.dakika. Kaleye girmek üzere olan bir topu çıkarmış kısa mesafeden, hemen üstüne 2.top yine üstüne geliyor bu sefer Allah ne verdiyse elinle topu çıkartıp, rakibe penaltı hakkı yanında takımına son bir şans veriyorsun. Dakika 1-15-60 olsa o hareketi yapmaz Suarez ama oda biliyor dakikanın 120 olduğunu ve o top kaleye girdiği an maçın biteceğini, aynı anda tüm hayallerinde suya düşüp eve dönüleceğini. Bakınca topu kafayla çıkarma şansı varmış gibi görünüyor ama en son düşüneceği olaydır direk kafasına gelmeyen topa şansına hamle yapmak. Suarez, kendisine ve futbol mantığına göre doğruyu yaptı, oyun kuralları içerisinde cezasını aldı ve şimdi bakınca finalin kapısını açık bıraktığını görüyoruz.

Asamoah Gyan. Turnuvada attığı 3 golün 2 tanesi penaltıdan geldi. Fakat oynadığı oyunla, fizik gücüyle herkesin sevgisini-sempatisini kazandı. Topun başına geldiğinde kaçıracağını düşünmüyordum. Sırbıstan ve Avustralya maçlarında kullandığı penaltıyı ayak içi sakin bir vuruşla sağ ve sol köşelere göndermişti. İki penaltıda da kalecileri ters köşeye yatırmayı başarmıştı. Bu maçta garantiye gitmeye çalıştı. Sert bir vuruşla kalecinin uzanamayacağı bir yere atmak istedi ama yapamadı Gyan. O an dünyada yerinde olmak istenen son adamlardan birisiydi.


Fakat ilk penaltıyı kullanmak istemesi veya kendisine yöneltilen bu teklifi kabul etmesi dünyada sayılı futbolcuda hatta belki 2-3 isimde çıkacak bir cesaretin, sorumluluk almanın örneğiydi. O penaltıda kolayı seçmedi, kafaya koymuştu topu tavana dikmeyi ve 5 dakika önce yapması gerekeni yaptı bu sefer. Penaltıyı gole çevirmesine rağmen Abreu'nun penaltısından sonraki yaşadığı hayal kırıklığını Gana'da hiç kimse yaşamamıştır ve yaşamayacaktır.

Panenka penaltıları estetik açıdan harika gözükür insanın gözüne. Dünya Kupası finalinde Zidane'ın Buffon'a sıradan bir kaleciye değil Buffon'a attığı penaltı yukarıda Gyan'ın sergilediği cesaretin bir diğer versiyonudur bana göre. Adın, Zidane olunca Dünya Kupası finalinde Buffon'a karşı atarsın tabi o penaltıyı. Juande Ramos'un başında olduğu Real Madrid kendi evinde Getafe ile oynuyor. Hani Pepe'nin kasaplık yaptığı şu meşhur maç. Casquero, panenka penaltısını Casillas'a karşı deniyor ve başarılı olamıyordu sonra sahneye çıkan Higuain 3 puanı Real'e getirmişti. Cesaret işidir, herkes yapamaz. Kalecinin önceki penaltılarda yapmadığı bir anlık duraklaması o penaltıyı zehir eder. Bugün Abreu, gecenin en kritik 2.penaltısında bunu yaptı ve hem turu getirdi hem son penaltıda adama bak dedirtti. Uruguay'da Gana'da yarı finalde rakiplerini zorlayacak potansiyellere sahipler. Çıkan taraf Uruguay oldu ama eksikler can sıkabilir. Suarez yok, Fucile yok sakatlanan Lugano'da yer almazsa yarı finalde Uruguay'ın rüyası kabusa dönebilir.

Hiç yorum yok: